Halloween Angliában

Comment

Halloween
halloween Angliában

Ha beköszönt az ősz, érkezik halloween napja is. Érdekel, hogyan ünnepelnek a britek? Milyen is az igazi halloween Angliában? Cikkünkből most megtudhatod!

Halloween Angliában – ünnep vagy buli?

Akasztott bábok, felfújható Drakula-szörny, csoki, cukor, fekete és narancssárga színek, na meg a töklámpás! Ezek a kellékek teszik igazán különlegessé a halloweent Angliában. Közel húsz éve szőtte át Európát a halloween-i őrület. Nem sok szó esik az interneten maga a halloween szó eredetéről, ezért sokan nem is tudják csak használják a már jól ismert kifejezést.

Az All Hallow’s Evening szó együttes egyszerűsített alakja a Halloween, hazánkban a Mindenszentek előtti éjszaka, október 31. Sokféle történet kering a világhálón a halloweenről, az alap kultusz azonban közös: tisztelgés a halottak előtt, váltás az élet és halál, a rég és az új váltásának szimbóluma.

Mégis honnan sejthető, hogy ki tarja ezt az számító ünnepet?

Bár Angliában is újszerűnek számít ez a szórakoztatónak is mondható ünnep, Angliában nem annyira vesznek részt az ünneplésben, mint más európai országban. Mit tehet az, aki nem szeretne részt venni a halloweeni őrületben? Kitalálták a „No Trick or treat” táblákat, amit díjmentesen kérhetnek, hogy elkerüljék a kopogtatókat. Az ijesztgetés alapja Angliában egyébként az „angol csínyek éjszakája” vagyis a „mischief night” hagyományaira vezethető vissza.

Halloweenhez közeledve a résztvevők ezért feltűnően díszítik fel kertjüket, ajtóikat évről vére bizarabbnál bizarabb díszekkel, pókhálóval, villanó fényekkel, sírkőutánzattal és még mindennel, ami a fantáziába belefér. Ez a jelzés a z „ijesztgetésre” vágyó gyerekeknek, hogy ide bekopogtathatnak a „Trick or treat?” vagyis „csokit vagy csalunk” mondattal. A gyerekek válaszul különféle jelmezben, olykor csoportosan érkeznek a kiszemelt házakhoz.

Hogyan tartják meg a felnőttek halloweent?

A halloween Angliában persze nemcsak a gyerekek kedvence. Valószínűleg a kötetlen ünneplés lehetőségének köszönhetően jócskán többet vásárolnak ilyenkor az emberek. A kereskedők hihetetlenül olcsó édességekkel, eszement dekorációval csábítják a vevőket a vásárlásra. A hagyományos kosztümök mellett már szinte akárminek beöltöznek nemcsak a gyerekek, a vállalkozó szellemű felnőttek is.

Angliában rengeteg kastély van, így kapva kaptak az alkalmon az üzemeltetők, hogy ezen időszakban a kastélyokat az eseményhez igazítva még jobban kihasználják a látogatók részére. Be lehet nevezni félelmetes túrákra, ahol a kastély régi, misztikus történetét beleszövik az ünnepbe.

A kevésbé bátrakra is gondoltak ők részt vehetnek például tökfaragó versenyen, utcabálon és persze szórakozhatnak is kedvükre. Halloween egyik fő, jellegzetes szokása a töklámpás faragás, ami egyébként egy ír legendához köthető. A töklámpás angol neve (jack-o’-lantern).

Forrás: angliaikisokos.com – Halloween Angliában; eletemmorzsai.wordpress.com – Halloween Angliában; bizzarium.com – Halloween Angliában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük