Halloween Németországban

Comment

Halloween
halloween Németországban

Bár a halloween Németországban csupán az 1990-es évek elején kezdett hódítani, egy évszázadokkal ezelőtti előzménye van. A ma ismert halloween ünnep többféle kultúra és hagyomány keveredésével alakult ki pl: a Pomona nap – a holtak tiszteletének szánt nap, a pogány kelta halálkultuszhoz köthető megemlékezés, vagy a Samhain fesztivál és a keresztény Mindenszentek ünnepe, ezen a napon, október 31. éjszakáján.

Hogyan terjedt el a halloween Németországban?

A német kormány az 1990-es évek elején beszüntette a der Fasching-ot, vagyis a farsangi mulatságot az Öböl-háború miatti szolidaritásból, ezért valahogy vissza kellett csalogatni az eltávolodott vásárlókat a kereskedőkhöz. Dieter Tschorn megtalálta ennek a módját a halloween népszerűsítésének révén. A halloween témájú cikkek árusításával újra fel tudták lendíteni a kereskedelmet, a gyártást. Mivel a halloween Németországban már a lakosság háromnegyed része – főleg a 14 éven aluli gyermekek – kedveli ezt az ünnepet elmondható, hogy ma már nem csupán a kiskereskedők profitja áll a középpontban.

Fontos megemlíteni a társadalmi szükségességét a halloweeni eseménynek. Bár sokszor úgy érezhetjük, hogy a hagyományok feledésbe merülnek, ne feledjük el, az ember társas lény akinek mindig is fontosak voltak a közösségek, a hagyományok. a halloween Németországban egy nem kötelező, mégis vidám, ünnepi és gasztronómiai bolondozással teli ünnep.

„Süsses oder Saures”- „csokit vagy csalunk”

Ez halloween híres jelmondata Németországban, mellyel kopogtatnak a különböző félelmetes jelmezekben a kis boszorkányoknak és szörnyeknek öltözött gyerekek. A rutinosabb ajándékozók már nemcsak a mulatságos édességekkel kedvesnek, egyesek pénzt és ajándékutalványokat is ajándékoznak a „csalás” helyett.

Habár az állatbőr jelmezeket felváltották a készen megvásárolható és bérelhető jelmezek, a hagyományhoz hűen rengetegen készítik saját kezűleg díszeiket, a halloween-i menüjüket és még a házaikat is együtt díszítik madárijesztőkkel, pókhálókkal, néhol papír sírokkal. A kosztümvásárlás és az estére való felkészülés nemcsak a gyerekeket érinti. Németországban a halloween-i rituálé a felnőttek körében is elterjedt. Németországban a töklámpás mellett a „répaszellem” kiállítása is szokás.

Halloween partyk

Minden évben rendeznek említésre méltó partykat klubbokban, olykor napokig tartó fesztiválokon. Ilyenkor a szórakozó helyeket a halloweenhez igazítják pl.: a jelmezben érkezők ingyenesen tudnak szórakozni vagy fogyasztani. A legrégibb és legelismertebb party, ami Németország kiemelkedő rendezvénye a Burg Frankenstein-ben zajlik. A kastély Darmstadtól nem messze található, a látogatók ezen a napon szabadon mászkálhatnak, várva arra, hogy valamilyen „félelmetes” élményben legyen részük, a színészek pedig gondoskodnak a zombik és szörnyek megfelelő létszámáról.

Forrás: Wikipedia – Halloween; nemetugyek.de – Halloween; halloweenkor.hu – Az igazi Halloween Németországban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük