Halloween töklámpás eredete

Comment

Halloween Halloween tök
Halloween töklámpás eredete

A halloween töklámpás Magyarországon a halloweentől függetlenül vált népszerűvé. Készítése nagyon jó és kreatív időtöltés, főleg ha a gyerekeket is bevonjuk. Honnan ered a halloween töklámpás készítése? Milyen volt az első halloween töklámpás? Halloween töklámpás eredete, töklámpás Magyarországon.

Hol készült az első halloween töklámpás?

Az első töklámpást a Brit szigetekről származtatják, és a sokak által a halloween elődjének tartott Samhain ünnephez kapcsolják. A kelták évszázadokkal ezelőtt a mai Nagy-Britannia, Írország és észak Franciaország területén éltek. Sok istent imádtak, de közülük is kiemelkedően a kelta napistent, Samhaint, akit a kelta újév kezdetén, november 1-jén ünnepeltek. Ekkor ért véget a nap-szezon és kezdetét vette a sötétség és a hideg időszaka. A kelta hagyomány szerint ilyenkor Samhain a halál és sötétség istenének fogságába került.

A kelta hiedelem szerint október 31-én, az újév előestéjén a holtak összegyűlnek Samhain hívására és különféle állatok alakját öltötték fel. Az akkor még tarlórépából készített lámpások többféle célt szolgáltak. Egyrészt, hogy Samhain éjszakáján az utat megvilágítsák az embereknek, másrészt, hogy megvédjék az embereket és azok otthonait a különféle alvilági lényektől (voltak akik ezért az ablakpárkányra is kihelyezték a lámpásokat), harmadrészt pedig a “halloween töklámpás” szimbolizálta ezeket a túlvilágról származó szellemeket.

A tarlórépából készült lámpás képét ide kattintva nézheted meg! »

A töklámpás (amit akkor ugye még nem is tökből, sokkal inkább tarlórépából készítettek) hagyományát az 1800-as években vitték át Észak Amerikába brit és ír bevándorlók, akik az éhínség elől a szebb jövő reményében költöztek el szülőföldjükről. Természetesen vitték magukkal az ősi, kelta eredetű népszokásokat, amik akkorra már keveredtek a római és keresztény hagyományokkal is.

Mivel Észak-Amerikában a tök egyszerűbben beszerezhető volt, illetve kifaragni is sokkal könnyebben lehetett, ezért ott már tökből készítették a halloween töklámpást.

Halloween töklámpás eredete a néphagyományban

A töklámpás angol elnevezése a Jack O’Lantern, mely a halloween tök néphagyománybeli eredetére utal. Egy ír legenda ugyanis úgy tartja, hogy töklámpás először egy ír részeges kezében volt. A legenda szerint az ördög egyszer odaállított Jack elé, hogy az menjen vele a pokolba. Jack azonban ennél furfangosabb volt és egy cselt eszelt ki: megkérte az ördögöt, hogy válasszon egy almát a fájáról. Az ördög fel is mászott a fára, ezalatt Jack egy keresztet rajzolt, mivel tudta, hogy az ördög azt ki nem állhatja. Az ördög nem is mert lemászni a fáról, ezért elkezdett egyezkedni Jack-kel. Addig addig beszéltek, míg végül Jack megígértette az ördöggel, hogy nem fogja többé őt kísérteni, és akkor ő leengedi a fáról. Így is történt, az ördög el is tűnt Jack életéből.

Amikor Jack végül meghalt, a menny és pokol kapuja elé keveredett: a mennybe nem engedték őt be csélcsap élete miatt, és az ördög sem látta szívesen a pokolban a korábban történt csíny miatt. Jack ezért kérte az ördögöt, hogy ha már bolyongania kell, legalább egy kis fényt adjon neki. Az ördög megszánta és a pokolban lévő katlan alatti tűz parazsából dobott Jacknek egy örökké izzó fadarabot. A parazsat Jack egy kivájt tarlórépába (takarmányrépa vagy svéd karórépa) tette, hogy lámpásként világítson útján. A monda szerint Jack lelke azóta ennek a takarmányrépa-lámpásnak (ami mára már halloween töklámpás lett) a fényénél keresi megnyugvását.

Ennek a legendának sok egyéb változata is ismert az angolszász nyelvterületen, ilyen például Stingy Jack (Fukar Jack) története is, az öreg részeges kovács, aki szeretett mindenkit megtréfálni, egyszer azonban eladta a lelkét az ördögnek.

Morcos halloween tök

Töklámpás eredete Magyarországon…

… avagy fénylik mint Salamon töke

A töklámpást legtöbben halloween ünnepével kötik össze, és kevesen tudják, hogy Magyarországon már a 11. században is volt töklámpás, ha nem is ugyanolyan mint a ma ismert halloween tök. Egy falatnyi magyar történelemóra után kiderül az is, hogyan függ össze a töklámpás, Salamon tökével.

1063-ban történt, hogy a német uralkodó Salamont a magyar trónra juttatta. A trónra kerülte után segítségéért Salamon gazdagon megjutalmazta IV. Henrik, német uralkodót (a legenda szerint ekkor került el hazánkból Attila, hun király kardja is). Így nem csoda, hogy még uralkodása idején lázadtak ellene. Felkelt ellene unokatestvére, Géza is, akit a lengyelek is támogattak és László testvére is.

1064-ben ugyan békét kötöttek, de a béke nem volt tartós. 1074-ben Salamont legyőzte Géza és László, akik sokáig illegitim királyként uralkodtak (I. Géza és I. László). 1081-ben végül Salamon király behódolt Szent Lászlónak, de egy évre rá mégis merényletre készült László ellen. A meghiúsult merénylet után Salamont Visegrádon bebörtönözték. Az őrök parancsba kapták, hogy a tornyot, ahol Salamon raboskodott, sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki, hogy éjszaka is szemmel tudják tartani a rabot. A töklámpások fénye azonban nemcsak a tornyot világították meg, hanem a dunai hajósoknak is támpontul szolgáltak: innen ered a “fénylik, mint Salamon töke” mondásunk.

Forrás: Wikipedia – töklámpás; Novareinna.com; Tudománypláza.hu; TörizzOtthon.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük