Halloween eredete

Comment

Halloween
Halloween eredete

A halloween nagyon népszerű ünnep manapság, főleg az angolszász területeken, de Magyarországon is egyre inkább. Tudod, hogy mi az ünnep, azaz a halloween eredete? Olvass tovább!

Milyen ünnep a halloween?

Ha azt hallod halloween (kiejtése: hæləˈwiːn; nagyjából helovín), neked is az amerikai filmek jutnak eszedbe? Ahol a gyerekek járnak házról házra és csokit vagy csalunk felkiáltással édességeket gyűjtenek? Akkor nem vagy egyedül.

Halloween ünnepe az angolszász területeken örvend a legnagyobb népszerűségnek, így nem csoda, hogy az amerikai filmekben vagy sorozatokban ennyit foglalkoznak vele. Minden évben október 31-én tartják halloween ünnepét, amikor is jelmezbe öltöznek az emberek (legtöbben ijesztő jelmezbe) és nekivágnak az éjszakának. A gyerekek főleg a környékbeli házakat járják és finomságokat gyűjtenek, a felnőttek pedig jelmezes partikon vesznek részt.

Ha érdekelnek további halloween szokások is, akkor olvass tovább a témában: Halloween szokások »

Halloween eredete – kultúrák és ünnepek keveredése

Halloween eredete több évszázadra vezethető vissza. A ma ismert ünnep többféle kultúra keveredésével alakult ki: a római Pomona-nap, a kelta Samhain fesztivál és a keresztény mindenszentek napja hagyományainak mentén.

Halloween eredete – kelta gyökerek

A leggyakrabban ősi kelta hagyományokra vezetik vissza halloween eredetét. A kelták évszázadokkal ezelőtt a mai Nagy-Britannia, Írország és észak Franciaország területén éltek. Sok istent imádtak, de közülük is kiemelkedően a kelta napistent, Samhaint, akit a kelta újév kezdetén, november 1-jén ünnepeltek. Ekkor ért véget a nap-szezon és kezdetét vette a sötétség és a hideg időszaka. A kelta hagyomány szerint ilyenkor Samhain a halál és sötétség istenének fogságába került.

A kelta hiedelem szerint október 31-én, az újév előestéjén a holtak összegyűlnek Samhain hívására és különféle állatok alakját öltötték fel. Más elgondolás alapján, mivel a holtak szelleme élő testekbe költözhetnek, ezért a szellemektől való félelem miatt az emberek különféle álruhát öltöttek, hogy megtévesszék a visszatérő holtakat.

Október végéig a kelták minden terményt begyűjtöttek. Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták télre, megkezdődött az ünnepség. Ilyenkor a kelta papok a hegytetőn, a tölgyfák alatt gyűltek össze, tüzet gyújtottak és áldozatot (termény és állatáldozatot) mutattak be. Éjszaka a tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a tél, a hideg és a sötétség kezdetét. Ebből az “új tűzből” aztán minden családnak vittek, hogy melegen tarthassák otthonaikat.

Ezután megkezdődött a háromnapos fesztivál a napisten tiszteletére: az emberek állatfejekből készült kosztümökbe öltöztek.

Halloween eredete – római ünnepek

A mai brit területek egy részét az 1. században a rómaiak uralták, akik természetesen kultúrájukból hagyományoztak néhány elemet az angolszász területeknek. Ezek egyike volt a Pomona nap, ami a kertek és a gyümölcsfák istennőjének ünnepe volt (ezt november 1-je körül tartották); a Parentalia, ami a holtak tiszteletének szánt nap (ezt tél vége felé tartották) valamint a Lemuralia ünnep (ezen az ókori rómaiak ördögűzési rítusokat hajtottak végre, hogy az ártó szellemeket kiűzzék házaikból).

Idővel ezek az ünnepek összemosódtak, és keveredtek a kelta Samhain fesztivállal, és a hagyomány szerint így jött létre az első őszi ünnep.

Halloween eredete – keresztény hagyomány

A kereszténység elterjedésével az őszi ünnepkör ismét kapott egy új töltetet. A római katolikus egyház 835-ben hivatalosan is elismerte mindenszentek ünnepét, amit november 1-jén tartottak. Majd később (995-ben) november 2-ára tűzték ki a halottak napját. Ezeken az ünnepeken az emberek ellátogatnak a temetőbe elhunyt szeretteik sírját meglátogatni és gyertyagyújtással, imával emlékeznek meg róluk.

A kereszténység terjedése azonban nem feledtette a régi kelta-római őszi hagyományokat sem: ugyanúgy folytatták a Samhain és Pomona napok ünneplését is, így az évek során mindezen szokások összekeveredtek.

Ezek összefonódásával jött létre a ma ismert halloween ünnepe, ami főként az angolszász területek népszerű. Időközben szimbólumokban gazdag, kicsit rémisztő, másokat ijesztgetős, mégis tréfás ünneppé nőtte ki magát.

Az 1800-as években rengeteg ír földműves és skót vándorolt ki Észak-Amerikába az éhínség elől a szebb jövő reményében. Természetesen vitték magukkal az ősi, kelta eredet népszokásokat, amik akkorra már keveredtek a római és keresztény hagyományokkal is. Így válhatott az amerikaiak egyik legnépszerűbb ünnepévé a halloween.

Forrás: Parameter; Wikipedia – Halloween;

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük