Halloween szokások

Comment

Halloween Halloween tök
Halloween papi jelmez

Halloween ünnepe az angolszász országokban örvend a legnagyobb népszerűségnek. Így nem is csoda, hogy a halloween szokások nagy része Angliából, de főleg Amerikából származik. Ha érdekelnek a halloween szokások, olvass tovább!

Halloween tök készítés

A töklámpás készítés azon halloween szokások egyike, ami Magyarországon is elterjedt többé kevésbé. A halloween tök angol neve a jack o’lantern, nevét egy részeges ír kovácsról kapta a legenda szerint. Ha érdekel a halloween tök története, akkor olvasd el az erről szóló bejegyzést is: Halloween töklámpás eredete »

A tökből kifaragott különféle arcok gyakran rémisztőek, de akadnak köztük viccesek és olyanok is, amik már igazi remekműnek tekinthetők. A tökfaragás rendkívül jó móka, főleg ha gyermekekkel együtt készítjük.

nagyszájú halloween tök

Halloween dekoráció

Ez a szokás Magyarországon talán annyira még nem elterjedt, főleg csak a töklámpásra korlátozódik. Kivételt képeznek persze azok a helyek, ahol halloween partyra készülődnek.

Dekoráció terén az angolszász országokban a halloween hasonló a karácsonyhoz. Abban a tekintetben, hogy itt is pénztárcát, kreativitást és giccset nem kímélve díszítik fel otthonaikat.

A töklámpás természetesen elmaradhatatlan kellék, ahogyan a különféle boszorkányok, szellemek és ijesztő rémségek is. De alapvető kellék a mű pókháló, benne pókkal, a denevérek és a levágott testrészek is.

Az alábbi kép is azt bizonyítja, hogy halloween partyk tekintetében a kreativitás nem ismer határokat, és ezen az egy napon, nincsenek szent és sérthetetlen dolgok, sem határok. Egy céges party halloween dekoráció kellékei voltak ezek a keresztek, melyekre egy-egy kolléga nevét írták fel.

Halloween dekoráció - keresztek

Beöltözés és halloween party

A halloweeni beöltözés már a kelták Samhain ünnepén is volt. A kelta hiedelem szerint október 31-én, az újév előestéjén a holtak összegyűlnek Samhain (napisten) hívására és különféle állatok alakját öltötték fel. Más elgondolás alapján, mivel a holtak szellemei élő testekbe költözhetnek, ezért a szellemektől való félelem miatt az emberek különféle álruhát öltöttek, hogy megtévesszék a visszatérő holtakat.

Az “állati” jelmezeket manapság már felváltották a kölcsönzős, vagy saját kezűleg készített jelmezek. A halloween jelmezek tárháza határtalan, a halálosan ijesztőtől a kimondottan cuki gyerek jelmezekig. A leggyakoribb jelmezek halloweenkor a boszorkány és a varázsló (természetesen Harry Potterek és Hermione Grangerek hemzsegnek az utcákon és a partikon), de pap és apáca is akad szép számban.

Halloween papi jelmez

Már-már külön tudományos munka és kutatás előzi meg a halloween partykat, nehogy véletlenül valaki ugyanabban a jelmezben érkezzen az összejövetelre, persze ez majdhogynem elkerülhetetlen (lásd a fenti képet). Halloween partykon főleg a felnőttek vesznek részt, a gyerekek ilyenkor az utcákat járják, hogy feltegyék a nagy kérdést: trick or treat? (Magyarul szabad fordításban: csokit vagy csalunk?)

Trick or treat?

Csokit vagy csalunk

A “trick or treat” (trik or trít) hagyománya már kirobbanthatatlan a halloween szokások közül. A magyarul legtöbbször “csokit vagy csalunk”-ra fordított frázist akkor használják a gyerekek, amikor halloween estéjén sorról sorra bekopogtatnak a házakba, hogy finomságokat kapjanak az ott lakóktól. Ha nem kapnak (ez a ritkább eset, mert erre azért készülnek a háziak is), akkor valamilyen csínyt követnek el a ház és lakóik ellen.

Néhány elgondolás alapján még ez a szokás is a keltákra vezethető vissza. Az ősi kelták ugyanis úgy gondolták, hogy október 31-én a házról házra járó szellemeknek ételt és italt kell kitenni, mert különben pórul járnak (megátkozzák őket, elviszik magukkal a ház lakóit stb.)

Almahalászat

Az almahalászat is azok közé a halloween szokások közé tartozik, amit nagy valószínűséggel az ír bevándorlók segítségével honosodott meg Amerikában. Hagyományos tréfás ír játék, aminek eredeti neve a “bobbing for apples”: hátrakötött kézzel kell a víz tetején úszkáló almákat kivenni a tálból szájjal.

Forrás: History.com; imwm.blog.hu; Wikipedia – Halloween

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük