Tök rajzolás lépésről lépésre

Comment

Halloween tök
Tök rajzolás

Halloween ünnepének egyik leggyakrabban ábrázolt jelképe a tök. A tök rajzolás tehát elkerülhetetlen ezen az ünnepen. Mi sem egyszerűbb, mint lerajzolni egy szuper kis tököt, ami ideális, ha halloween ünnepére készültök a gyerek(ek)kel. De akár a halloween parti egyik díszítőeleme is lehet, ha terveztek ilyet.

Tök rajzolás lépésről lépésre

  1. Első lépésként rajzolj egy lapított tojás alakot. Semmi gond, ha nem szabályos (a képen sem az), mert a tök a való életben sem olyan nagyon szabályos.
  2. A vonalak belső mentén készíts apró vonalakat, hogy a tök élethűbb legyen (ezeket a vonalakat a tök többi „szeletében” is be kell majd rajzolni).
  3. Ezután mindkét a lapított tojás mindkét oldalára rajzolj egy-egy félkört és ezeket is csíkozd be a vonal belső peremén.
  4. Ismét rajzolj egy-egy félkört az előzőleg elkészített félkörök mellé és ezeknek a belső szélére is rajzolj apró vonalakat. Így elkészült maga a tök, most jöhet a tök szára és egy kis kunkori inda.
  5. A rajz tetejére készíts egy kampó alakot (leginkább a vállfa akasztójához tudnám hasonlítani).
  6. Ezután rajzolj egy másik nagyobb vonalat a kampó alak mentén, hogy vastagabb legyen a tök szára.
  7. A szár tövébe rajzolj egy kis vonalat (ahogy a képen látod), így a szára is élethűbb lesz.
  8. Ezután készítsd el a kunkori indát, ahogyan a 8. 9. és 10. képen látod.
Tök rajzolás lépésről lépésre

A tök a halloween egyik jelképe

Halloween tök, halloween töklámpás, vagy egyszerűen csak töklámpás. Mindhárom kifejezés ugyanazt takarja és mindannyian nagyjából ugyanarra gondolunk: narancssárga tök kifaragva, égő gyertyával a belsejében.

A halloween tök eredete a kelta hagyományokból ismeretes. Több monda és mese ismeretes róla, de a legismertebb talán a részeges Jack története. A legenda szerint az ördög egyszer odaállított Jack elé, hogy az menjen vele a pokolba. Jack azonban ennél furfangosabb volt és egy cselt eszelt ki: megkérte az ördögöt, hogy válasszon egy almát a fájáról. Az ördög fel is mászott a fára, ezalatt Jack egy keresztet rajzolt, mivel tudta, hogy az ördög azt ki nem állhatja. Az ördög nem is mert lemászni a fáról, ezért elkezdett egyezkedni Jack-kel. Addig addig beszéltek, míg végül Jack megígértette az ördöggel, hogy nem fogja többé őt kísérteni, és akkor ő leengedi a fáról. Így is történt, az ördög el is tűnt Jack életéből.

Amikor Jack végül meghalt, a menny és pokol kapuja elé keveredett: a mennybe nem engedték őt be csélcsap élete miatt, és az ördög sem látta szívesen a pokolban a korábban történt csíny miatt. Jack ezért kérte az ördögöt, hogy ha már bolyongania kell, legalább egy kis fényt adjon neki. Az ördög megszánta és a pokolban lévő katlan alatti tűz parazsából dobott Jacknek egy örökké izzó fadarabot. A parazsat Jack egy kivájt tarlórépába (takarmányrépa vagy svéd karórépa) tette, hogy lámpásként világítson útján. A monda szerint Jack lelke azóta ennek a takarmányrépa-lámpásnak (ami mára már halloween töklámpás lett) a fényénél keresi megnyugvását.

Tök rajz

A tök rajzoláson túl…

A tök rajzolása csak egy a sok mókás rajz közül, amit elkészíthetsz gyermekeddel. Nézd meg a többi egyszerű rajzot is, ami sokat segít neked, hogy lépésről lépésre tudd elkészíteni a kívánt rajzokat. Ha pedig nagyon belemerültél és közben rájössz, hogy érdekel a rajzolás, szívesen fejlesztenéd rajztudásod, akkor jelentkezz egy rajztanfolyamra.

A jobb agyféltekés rajzolás technikája segítségedre lehet, hogy akár pár óra alatt olyan mértékben fejlődjön a rajztudásod, amiről még álmodni sem mertél korábban. Ráadásul a módszer elsajátításával nemcsak a rajztudásodat, de a kreativitásodat is fejleszteni tudod. Arról nem is beszélve, hogy hihetetlen módon lendít az önbizalmadon is. Ezért bátran vágj bele egy jobb agyféltekés rajztanfolyam elkezdésébe.

Forrás: a cikk eredetileg a rajzoljbabat.hu oldalon jelent meg, a képek felhasználása és a tartalom újraközlése a szerző engedélyével történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük