Halloween Amerikában

Comment

Halloween
Halloween Amerikában

A mai ember számára valahol már egyértelmű, hogy ha Halloween, akkor az egyenlő egy amerikai hóbort ünneppel. Milyen is az igazi halloween Amerikában? Olvass tovább és kiderül.

Hogy jutott Amerikába a halloween?

Az igazság az, hogy sokkal régebbi előzménye van ennek a szokásnak és nem Amerikából származik. Az elszegényedett ír (angolszász) földművesek Amerikába vándoroltak a 19. század elején, ami által nem csak személyük, de szokásaik, életformájuk is velük tartott. A mai végleges formája a halloweennek Amerikában többféle szokásból alakult ki, de többnyire a kelta, Samhain ünnepből maradtak meg motívumok. Ennek az ünnepnek a jelentése az év napos, termékeny lezárását, a termény betakarítását és a tél kezdetét jelentette.

Halloween Amerikában – vallás vagy buli?

A hiedelem szerint ezen a napon a halottak visszatérhettek szeretteikhez, de mivel az emberek féltek a visszatérőktől tűzet gyújtottak, állatjelmezekbe öltöztek, táncoltak, hogy visszaűzzék őket az alvilágba. Így maradtak meg Amerikában erősebben ezek a szokások, mint másol. A jelmezek, már nem állatbőrből készülnek, az ünneplés viszont egyre fantáziadúsabb. Nem ritka ilyenkor Amerikában a dekor koporsó és pókhálóval átszőtt kert.

Az állatbőr jelmezeket átváltották a kosztümök, csontváz és zombi  jelmezek. Halloween Amerikában híres a túldíszítettségről és a világon egyedülinek számító tökfaragás mennyiségéről. Ezen időszakban sok száz millió dolláros forgalmat bonyolít az ünnep csupán a tök eladásból. Az édesség forgalomról nem is beszélve.

Halloween amerikai szemmel

Nemcsak a Hollywood ihlette filmekben látható motívumok miatt imádják az emberek a halloweent. A halloween Amerikában különlegességeként a  New York’s Village Halloween Felvonulást tartják. Ilyenkor több ezer ember, egy több kilométeres  szakaszon vonul fel, hogy megadják a módját az ünnepnek. Itt tényleg megfordul mindenki, aki zombi, Drakula ,de már egyre népszerűbb a rajzfilmek szereplői is megtalálhatóak. A felvonulás mellett még sok ,kifejezetten halloween témájú partyval várják a vállalkozó szellemű, beöltözött felnőtteket, ahol nem ritka, hogy egy egész ház a tetejétől a pincéig faragott tökökkel van kivilágítva.

A híres, kopogtatós, „trick or treat „ vagyis „csokit vagy csalunk” felkiáltással érkező gyerekeknél nem csak az édességgyűjtés, de a hagyományos halloween játékok is igen népszerűek. Ilyen például az az almahalászat, melynek célja egy vízzel teli vödörből szájjal kiszedni az almát vagy a madzagra fűzött édességek elfogyasztása anélkül, hogy a kezeiket használnák. A receptkínálat is átváltozik halloweenra Amerikában.  Népszerű a boszorkány ujjak nevű sütemény, töklinzer, „fogsor” sütemény még mindig a legnépszerűbb sütemények közé tartozik, amit akár „hullajó” koktéllal lehet öblíteni.

Sajnos a vidámság mellett a hátulütői is vannak a halloweennek. Elterjedt a hír, ami szerint a rosszindulatú emberek mérgezett édességet adnak a gyerekeknek, sőt gyerekek el is tűntek  az édességjárat közben. A hír állítólag nincs bizonyítva, de jobb félni, mint megijedni. Mindenesetre kár lenne elrontani így a gyerekek szórakozását, ezért több szülő inkább kíséri a gyerekeket a gyűjtés idejére.

Ha érdekel, hogy zajlik a halloween Németországban, vagy hogyan ünneplik a halloween Angliában, akkor nézd meg ezeket a bejegyzéseket is:

Halloween Németországban

Halloween Angliában

Forrás: Wikipedia – Halloween; cookpad.com – Halloween receptek; cosmopolitan.hu – Borzongató koktél Halloween bulikra

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük