Halloween, mindenszentek, halottak napja

2 hozzászólás

Halloween

A három ünnep időpontjának közelisége miatt a halloween, mindenszentek, halottak napja ünnepeket gyakran keverik egymással. De mi is a különbség a három ünnep között?

Halloween, mindenszentek, halottak napja időpontok

Az időpontok közelsége miatt ezt a három ünnepet gyakran összemossák, keverik egymással. Ezért lehet, hogy például Magyarországon is sokan ellenzik a halloween ünneplését, mondván „Magyarországon nincs halloween, mindenszentek van”. (Lásd például ezt a halloween ellenző cikket: Magyarországon nincs halloween! »)

Időrendi sorrendben a halloween az első, amit október 31-e estéjén ünnepelnek (már akik ünnepelnek). Másnap következik mindenszentek, november 1-jén, ami Magyarországon egyébként munkaszüneti nap (2000 óta újra államünnep). Majd ezután, november 2-án van halottak napja.

Halloween, mindenszentek, halottak napja – mit ünneplünk?

A három napon (október 31, november 1-2.) három különböző dolgot ünneplünk. Egy valami azért mégis közös bennük: valamilyen módon mindhárom ünnep a már nem élőkről, az elmúlásról szól.

Halloween

Ha azt hallod halloween (kiejtése: hæləˈwiːn; nagyjából helovín), neked is az amerikai filmek jutnak eszedbe? Ahol a gyerekek járnak házról házra és csokit vagy csalunk felkiáltással édességeket gyűjtenek? Vagy esetleg a híres Halloween horrorfilmek? Akkor nem vagy egyedül.

Halloween ünnepe az angolszász területeken örvend a legnagyobb népszerűségnek, így nem csoda, hogy az amerikai filmekben vagy sorozatokban ennyit foglalkoznak vele. Minden évben október 31-én tartják halloween ünnepét, amikor is jelmezbe öltöznek az emberek (legtöbben ijesztő jelmezbe) és nekivágnak az éjszakának. A gyerekek főleg a környékbeli házakat járják és finomságokat gyűjtenek, a felnőttek pedig jelmezes partikon vesznek részt.

Ha érdekelnek további halloween szokások is, akkor olvass tovább a témában: Halloween szokások »

Halloween ünnepének kelta, római és keresztény gyökerei vannak. A leggyakrabban a kelta napisten ünnepével kerül összefüggésbe halloween eredete, melyen az ősi kelták az új évet ünnepelték. Október utolsó napján a hiedelem szerint a legvékonyabb a választóvonal az élők és holtak világa között, és a holtak ilyenkor visszajárnak az élők közé. A hagyományos tűzgyújtás és a jelmezek felöltése azt a célt szolgálják, hogy az emberek megtévesszék a bolyongó szellemeket, és ezzel megvédjék magukat és otthonaikat.

Ha bővebben érdekel halloween eredete, akkor mindenképp kattints tovább erre a cikkre: halloween eredete »

Halloween tök szellem

Mindenszentek

Mindenszentek ünnepe egy keresztény ünnep, ahol azokat a megdicsőült lelkeket ünnepeljük, akikre sokaságuk miatt nem tudunk megemlékezni külön naptári napon.

Mindenszentek napját minden évben november 1-jén ünnepli a katolikus egyház. Ez Magyarországon (2000 óta újra) egyben munkaszüneti nap is, ha szerencsénk van (és csütörtökre vagy keddre esik), akkor még hosszú hétvégét is tarthatunk.

A 4. században még a pünkösd utáni 1. vasárnapon tartották meg mindenszentek ünnepét, csak a 8. században került át az időpont november 1-jére. (Sokak szerint pont azért, mert a halloweent – mivel pogány ünnepnek tartották – akarták ellensúlyozni.)

Halottak napja

A halottak napja szintén egy keresztény ünnep, ahol hasonlóan mint mindenszentekkor, az elhunytakra emlékezünk. A különbség az, hogy halottak napján az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, tisztítótűzben lévő lelkekre emlékeznek meg szerte a világon a keresztények.

Halottak napja, halloween ( október 31.) és mindenszentek (november 1.) után, november 2-án van. Ezen a napon szokás (főleg a katolikusoknál) gyertyát, mécsest gyújtani elhunyt szeretteink sírjánál. Magyarországon ez az ünnep fokozatosan vált általános (értsd nem csak keresztények tartják, felekezettől független) ünneppé, az elhunytakról való megemlékezés napjává.

Mindenszentek - gyertyagyujtas

Kell egyáltalán választani?

Felmerül a kérdés, kell-e egyáltalán választanunk halloween, mindenszentek, halottak napja közül? A válasz igen is és nem is, vagy talán még helyesebb ha azt mondjuk, se igen, se nem.

Mindhárom ünnepnek köze van valamilyen módon az elmúláshoz. Maga az időpont is ilyen: október végén, november elején tényleg mintha meghalna valami. Ilyenkor már kevesebbet süt a nap, a zöld levelek már régen barnák, sárgák és nagyrészük már le is hullott a fákról. Egyre hidegebb van, többet időzünk otthonaink melegében: adja magát, hogy egy kicsit befelé fordulunk, elgondolkodunk saját múlandóságunkon, emlékezünk a múltra, szeretteinkre, akik már nem lehetnek mellettünk.

Fontos megérteni, hogy Magyarországon jóval elterjedtebb és elfogadottabb ünnep a mindenszentek és a halottak napja. Ezért ha valakinek nem fér bele a halloweeni mulatság, halloweeni huncutságok, hangos vigadalom, a borzongás és a móka, ami az ünnep jellegéből adódik, akkor ezt tudomásul kell venni és nem erőltetni.

Tény viszont az is, hogy bár a három ünnep (halloween, mindenszentek, halottak napja) a naptárban közel vannak egymáshoz, de mindhárom külön napon van. És egyáltalán nem kell őket összemosni. Ha valakinek kedve van egy jó kis halloween partyhoz, az nyugodtan mulathat október 31-e éjjelén, másnap pedig megemlékezhet ugyanúgy elhunyt szeretteire. És az is teljesen rendben lévő, ha téged vagy csak az egyik, vagy csak a másik érdekel (vagy esetleg egyik sem).

Halloween, mindenszentek, halottak napja

Forrás: Wikipedia – Mindenszentek; Wikipedia – Halloween; Wikipedia – Halottak napja; Divany.hu

2 comments

    1. Gubrán-Nagy Anna Post author

      Kedves Szimba!
      Köszönjük, hogy megírtad. Valóban, október 31-e a reformáció ünnepe is. De a kettő nem zárja ki egymást. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük